Les Hirondelles du Moulin

Rust, ruimte, natuur en vertoeven tussen de wijngaarden/Calme, espace, nature et détente au milieu des vignes

Over ons

Geschiedenis

Het domein is al van oudsher een wijndomein geweest. Begin 17e eeuw is op deze heuvel de eerste woning gebouwd en zijn de eerste wijngaarden aangelegd. De colombier is het oudste nog intacte gebouw uit die tijd al is het is aan de binnenzijde omgebouwd tot wijnproeflokaal en ontspanningsruimte.


Na een aantal jaren werd het domein op de heuvel verdeeld tussen twee zonen en vanaf dat moment is het steeds binnen hun beide families gebleven.

De waterput in onze achtertuin is nog in geheel authentieke staat aanwezig.
Het vak van wijnboer werd door de jaren heen steeds minder aantrekkelijk voor de jongere generatie en zo kon het gebeuren dat er in de familie op ons domein geen kinderen meer waren die het wijnbedrijf van hun ouders wilden overnemen. In de jaren '80 van de vorige eeuw besloot men van de één op de andere dag te stoppen met de wijnproductie (de wijnkelder zag er ook precies zo uit toen we het domein kochten; als een museum). De wijngaarden werden in pacht gedaan bij de buurman en de ouders bleven hier tot op het laatst wonen. Sinds 2004 heeft het domein leeg gestaan tot wij het in de zomer van 2014 kochten.
Onze buurman is de enig nog overgebleven nazaat van de beide families die hier gewoond hebben en ook hij is inmiddels als wijnboer met pensioen gegaan. Zijn kinderen vooralsnog niet geïnteresseerd om het wijnbedrijf van hun vader over te nemen en daarom heeft hij de wijngaarden verhuurd aan een jonge oenologe uit de buurt. 

De oudste nog in productie zijnde wijngaard dateert uit 1894(!). De ruim 120 jaar oude druivenstokken (Gamay) hebben de tand des tijds nog goed doorstaan en produceren nog steeds een prima wijn. Vanwege de leeftijd van de stokken wordt het werk in deze wijngaard nog met paarden en de hand gedaan.Grappig detail is wel dat het domein al sinds het prille begin "Le Moulin" (De Molen) heet maar dat er tot op heden in geen enkel bekend document ook maar enige verwijzing naar een molen is gevonden.
De buurman stuitte enige tijd geleden tijdens ploegwerkzaamheden op het land net buiten de wijngaarden op restanten van iets wat een fundering lijkt te zijn geweest. Hij vermoed dat dit wel eens van de verdwenen molen zou kunnen. Een kaart uit 1890 met daarop het perceelnummer biedt nu een nieuwe mogelijkheid om in de gemeentelijke archieven het bewijs van de vroegere aanwezigheid van de molen te vinden.

Wie zijn wij?

Wij zijn Alwien en René van der Velde en hebben in juni 2014 het domein gekocht. Samen met onze kinderen hebben we gedurende 2 jaar al onze vakantiedagen besteed aan het weer leefbaar maken en renoveren van het domein.
In jan 2016 hebben we het Zuid-Hollandse polderlandschap definitief verruild voor het Franse (heuvelachtige) platteland en onze intrek genomen op het intussen al weer leefbare domein.
De eerste maanden van 2016 hebben we besteed aan het (verder) renoveren van de bovenverdieping van de hoofdwoning. Hier hebben we een twee- en een vierpersoonskamer gebouwd met ieder een eigen badkamer. Deze twee kamers hebben we vernoemd naar twee bloemen die ons hier opvielen.
De Lavendel kamer: De lavendel stond als prachtige struik prominent in de tuin. Hij was in de loop der jaren vanuit zijn pot (bodem van een oud wijnvat) volledig in de grond geworteld en uitgegroeid tot een kolossale struik. Inmiddels weer terug gebracht tot normale proporties siert hij nog steeds de voortuin.
De Klaproos kamer: De klaproos is hier in de zomermaanden alom aanwezig. Verspreid over het domein duikt hij overal op net als in de omgeving. Hele velden worden rood gekleurd door deze prachtige bloem. Het lijkt wel of het rood in de klaprozen hier dieper en mooier is dan in Nederland. Om de natuur een handje te helpen heeft Alwien op tal van plaatsen op ons domein klaprozen gezaaid.

De derde kamer was oorspronkelijk een opbergzolder waar door de jaren heen steeds meer spullen kwamen te staan die daarna nooit meer werden gebruikt. Na een periode van flink klussen is deze zolder omgetoverd in een vijf-persoons familiekamer met een eigen toilet- en doucheruimte.
De Vlinder kamer: Ook vlinders komen hier volop voor. Het zijn weliswaar geen vrienden van de wijnboeren maar vliegen ze af en aan. Dit komt omdat de wijnbouw op onze heuvel biologisch wordt uitgevoerd en de vlinders niet worden gedood maar bij de druivenstokken weggehouden door voor vlinders onaangename geurtjes op te hangen. Zo vliegen ze van de druivenplanten door naar andere plaatsen.

Eetzaal/gezamenlijke ruimte/leeshoek.
Na de realisatie van de derde kamer zijn we in januari 2018 aan de slag gegaan om van de grote open ruimte die als opslag voor van alles en nog wat diende, een multifunctionele ruimte te maken. Ruim 5 maanden van klussen verder is ook dit project afgerond. We hebben nu een grote ruime zaal met een  keuken waar het ontbijt wordt geserveerd en waar de gasten overdag en 's avonds kunnen verblijven. Verder is er een kleine leesruimte gemaakt waar de gasten op hun gemak kunnen lezen of spellen.

Met in totaal 11 slaapplaatsen en de gezamenlijke ruimte kunnen we ook groepen ontvangen die er samen op uit willen trekken en/of iets aan teambuilding willen doen. In alle rust op het domein en de directe omgeving of actief in de wijde omgeving. Wij helpen u graag op weg.


Les Hirondelles du Moulin

De naam van het domein is ontleend aan de zwaluwen (Hirondelles) die elk jaar begin april terugkeren uit Afrika om zich te nestelen in één van de stallen. Vanaf het vroege voorjaar zijn ze een vertrouwd gezicht met hun sierlijke vlucht en vrolijke gezang. Ze zijn niet erg schuw en vliegen vaak vrolijk en nieuwsgierig laag over het erf of bekijken het geheel vanaf de dakgoot alwaar ze hele gesprekken lijken te voeren. In de zomer vliegen ze af en toe via de  keuken naar binnen en via de woonkamer weer naar buiten.
Eind september verzamelen ze zich in grote groepen aan de andere kant van het dorp om vervolgens massaal richting Afrika te vertrekken.

 Kippen

Sinds jan 2020 hebben we een tiental kippen in de achtertuin lopen. Het zijn verschillende soorten zoals de Coucou, Cendrée en Sussex maar waarvan de Azur die blauwe eieren legt wel de meest opmerkelijke is. Natuurlijk kunt u bij het ontbijt zo'n (100% bio) eitje nuttigen.

Toekomstplannen
In feb 2021 zijn we op het terrein aan de voorzijde begonnen met het aanleggen van onze officiële wijngaard, een tweede boomgaard en een klein stukje bos. Alle druiven, bomen en struiken zijn inmiddels geplant en nu is het wachten tot alles wat is gegroeid. De berken langs de oprijlaan groeien in ieder geval al snel. De druivenstokken zijn nog klein maar zullen volgend jaar omhoog worden geleid om de 1,60 m hoge rijen te vullen met hun bladerdek.
De renovatie van de wijnkelder is inmiddels nagenoeg voltooid. De foto hieronder is inmiddels een mooie herinnering voor in het plakboek.
U bent van harte uitgenodigd om tijdens uw verblijf ook een kijkje te nemen in onze wijnkelder waar we toch een deel van de historie hebben proberen te behouden.   

 

De eerste druiven waar we wijn van kunnen maken zullen in september 2023 worden geoogst en verwerkt in onze wijnkelder. Op het moment dat de druiven onze wijnkelder binnen worden gebracht, is onze Franse droom helemaal vervuld.